Thursday, April 13, 2006

Implicare si comunicare



Voluntariatul din cadrul Crucii Rosii prezinta pentru toti cei implicati o serie de avantaje in domenii diferite, mai ales in cel socio – cultural.
In acest sens un tanar care face parte dintr-un grup de voluntari are datoria principala de a oferi ajutor semenilor sai. Acest fapt consta in a-i informa despre diverse teme care sunt necesare in viata. Spre exemplu, voluntarul ofera informatii in domeniul sanatatii: igiena personala, contraceptie, infectii cu transmitere sexuala, droguri; sau de prim ajutor. Acestea din urma sunt de mare importanta deoarece oamenii invata astfel sa acorde si ei ajutor altora si cum sa actioneze in caz de pericol.
Aceasta informare se realizeaza atat prin distribuirea unor pliante, cat si prin sustinerea acestor module in scoli si licee sau organizarea diverselor activitati stradale.
Pe langa acestea voluntarul poate participa la organizarea si desfasurarea activitatilor stradale realizate pentru a sarbatori zilele din calendarul sanatatii, in cadrul carora poate atat informa cat si ajuta oamenii cu care intra in contact. Un exemplu in acest sens poate fi serviciul de inchirieri de Mos Craciun.
Toate aceste activitati presupun si o parte sociala. Prin intrarea in contact cu diferitele persoane din jur, voluntarul comunica, cunoaste persoane noi, ceea ce inseamna atingerea unui grad inalt de socializare. De asemenea voluntarul invata cum sa se comporte cu acestia si in situatii dificile.
Implicarea prezinta pentru orice voluntar si un alt avantaj semnificativ, si anume acela de a-si dezvolta, in urma seminariilor, abilitati care ii pot fi de folos in viata.
Dan Bejenaru

No comments: